Hoewel het bij de vliegvisserij in wedstrijdverband heel gebruikelijk is om met meerdere vliegen te vissen, zie je de meeste Nederlandse vliegvissers slechts met één vlieg vissen. Vissen met meerdere vliegen heeft echter vele voordelen:

Wanneer je bijvoorbeeld met drie vliegen vist en de zwaarste op de leaderpunt zet en twee steeds iets lichte vliegen aan zijlijntje ervoor zet, kun je drie waterlagen afvissen.

Wil je op stromend water met een licht nimfje op grote diepte vissen dan zet je een extreem zware nimf aan een zijlijntje ervoor. De zware nimf sleurt het lichte nimfje naar de bodem en zo vis je toch met een licht nimfje met veel meer actie op grotere diepte.

Ook een droge vlieg aan een zijlijntje met daaronder een nimfje of een Buzzer(Muggenpop) kan ook een zeer subtiele manier van vissen zijn. De droge vlieg functioneert dan als het ware als een soort dobber, die wegduikt als nimf of buzzer gepakt wordt.

Een andere zeer doeltreffende manier bij het forelvissen is het combineren van een heel opvallende streamer (de attractor) aan de zijlijn, die de vis als het ware de vis aantrekt en een minder opvallende streamer op de punt. In de meeste gevallen, zal de vis de puntvlieg pakken maar er zijn dagen, dat juist die opvallende vlieg het goed doet.

Wel moeten we onze werptechniek een beetje aanpassen, want als je een onderlijn met drie vliegen in de war gooit dan heb je al gauw een onontwarbare kluwen. Door iets rustiger te werpen met een wijdere ‘loop’ voorkom je die problemen. Probeer eerst eens met twee vliegen te vissen en als dat goed lukt stap dan eens over naar drie stuks.

Er zijn twee knopen die aan te bevelen zijn:
De eerste is de 3 keer doorgehaalde waterknoop. Een knoop die makkelijk te leggen is. De vlieg wordt altijd aan het nyon eindje geknoopt dat vanaf de vliegenlijn komt.
De andere zeer sterke knoop voor dit doeleinde is de Uni knoop.