Ieder jaar raken er weer mensen gewond, doordat ze zichzelf of anderen haken tijdens het vliegvissen. De oorzaken zijn harde wind, een gebrekkige werptechniek of simpelweg door onoplettendheid. Lijf en leden lopen gevaar om stevig gehaakt te worden. Zijn die haken voorzien van een weerhaak dan is meestal ‘Leiden in last’, want zelf onthaken is pijnlijk en vaak onmogelijk. Dat wordt dus doktersbezoek en in het ergste geval is een operatie noodzakelijk.

Mijn ergste ervaring had ik in Alaska tijdens een floattrip. Een van mijn medevissers haakte zich met een zalmvlieg maat 4 in zijn ooglid. Alleen de aanblik al was gruwelijk om te zien, vooral als je dan bedenkt, dat de dichtstbijzijnde mogelijkheid voor medische hulp op een afstand twee dagen roeien ligt en er geen noodsignaal aanwezig is om hulp in te roepen. Er ontstond gelukkig geen paniek en hoewel niemand van ons enige medische opleiding had, besloten we toch te proberen om de vlieg zelf te verwijderen. We “verdoofden” het slachtoffer met een paar slokken whisky en gingen toen aan de slag. De één hield zijn hoofd stevig vast de andere trok een beetje aan de vlieg en de laatste zette voorzichtig een scalpel tegen de huid naast de vlieg en maakte een klein sneetje. Tot onze opluchting floepte de haak eruit. Een beetje desinfecterende poeder op het wondje en een pleister erop was het enige wat we verder nog konden doen en natuurlijk van pure opluchting, de fles whisky leegmaken. Gelukkig heeft het slachtoffer niets aan dit incident overgehouden, maar het had heel slecht kunnen aflopen als de vlieg in het oog zelf terecht was gekomen.

Een haak met weerhaak kan ook schade aanrichten in bijvoorbeeld waterdichte kleding. De weerhaak veroorzaakt bij verwijdering vaak een klein winkelhaakje en dit moet, om lekkage te voorkomen, gerepareerd worden.

Toch is het onzin om vliegvissen een gevaarlijke sport te noemen. Er zijn veel mogelijkheden om problemen te voorkomen. Met een zonnebril en een petje zijn de meest kwetsbare delen van het menselijk lichaam goed beveiligd en als men zich aanwent om met vliegen zonder weerhaak te vissen kan er weinig gebeuren.

Terugkijkend op jarenlang vliegvissen met weerhaakloze haken, kan ik constateren dat je nauwelijks meer vis verspeelt, dan met normale haken. Bij het forelvissen is het wel aan te bevelen wat voorzichtiger te drillen en de hengeltop laag te houden in plaats van omhoog. Bij alle andere visserijen heb ik geen verschil kunnen merken.

Het moge duidelijk zijn, dat het onthaken van de vis veel sneller en makkelijker gaat met haken zonder weerhaak en beschadiging van de vissenbek tot een minimum wordt beperkt.

Geschreven door Edward van der Heul