Een belangrijke vraag bij het vliegvissen is: welke leader moet ik in welke situatie gebruiken.
Dat scheelt behoorlijk en moet worden aangepast aan de vlieg waarmee men wil vissen en of men drijvend of zinkend wil vissen. Eigenlijk is het heel simpel. Als we met drijvende vliegen vissen gebruiken we copolymeer (nylon); wanneer men onder de wateroppervlakte vist is fluorocarbon de aangewezen lijnsoort. Fluorocarbon heeft voor de vliegvisserij twee belangrijke eigenschappen. Het zinkt en heeft vrijwel dezelfde brekingsindex als water en is daardoor minder zichtbaar voor de vis.

Droge vlieg
Als we met de droge vlieg vissen gebruiken we in de regel een tapse leader omdat deze met een windgevoelige droge vlieg beter overslaat. Er zijn twee types die we voor de droge vlieg gebruiken:

De gespoten leader
Deze leader is meestal gemaakt van copolymeer. Dit is zachter dan fluorocarbon, bezit meer rek en drijft geholpen door een klein beetje lijnvet uitstekend. Copolymeerleaders zijn over het algemeen in diverse lengtes en diameters te koop. Het dikke eind begint meestal met 0,50 tot 0,60 en eindigt in diktes tussen 0,22 en 0,12. Een ideale lengte voor algemeen gebruik is 2,75 m.

De gevlochten leader
Deze leaders zijn meestal gemaakt van binddraad en taps gevlochten met een lengte van 1,30 m. tot 1,50 meter. Er zijn echter ook langere versies te koop en ook gebruikt met soms copolymeer of fluorocarbon als een stuggere leader nodig is. De leader gemaakt van binddraad is echter super soepel en bezit aan iedere kant een lusje. Ook gebruikt men aan de dunne kant vaak een heel klein stalen ringetje. Het dikkere deel bevestigt men aan de vliegenlijn aan het andere deel bevestigt men nog ongeveer 1,50 m. copolymeer.

N.B: Nooit een copolymeer leader aan fluorocarbon knopen omdat laatstgenoemde(harder) de copolymeer(zachter )doorsnijdt. Wel kan men ze met de lus in lus methode verbinden.

Natte vliegen en nimfen
Gebruik gewoon één dikte fluorocarbon tot een lengte van 4 meter. Het gewicht van de nimfen laat de leader over het algemeen goed overslaan.
Is het nodig om een nog langere leader te gebruiken dan is het verstandig om te kiezen voor een gespoten leader van fluorocarbon met daaraan geknoopt een leaderpunt van fluorocarbon.

Streamer
Leaders voor de streamervisserij kieze men bij voorkeur niet langer dan 1,50 m. Ook hier kan men het beste voor fluorcarbon kiezen met bijv. een dikte van 0,50 mm.